Poniżej znajdują się najważniejsze informacje o dystrybucji artykułów spożywczych FEPŻ.
ZESTAW ROCZNY DLA 1 OSOBY ZAKWALIFIKOWANEJ DO PROGRAMU
OPR zobowiązuje się przekazać NIEODPŁATNIE na rzecz OPL następujące artykuły spożywcze FEPŻ:
Nazwa artykułu spożywczego FEPŻ | Maksymalna ilość sztuk/kg na osobę |
Groszek z marchewką | 5 szt. / 2 kg |
Koncentrat pomidorowy | 7 szt. / 1,12 kg |
Dżem truskawkowy | 5 szt. / 1, 5kg |
Makaron jajeczny świderki | 6 szt. / 3 kg |
Mąka pszenna | 4 szt. / 4 kg |
Kasza jęczmienna | 4 szt. / 2 kg [brak rozstrzygnięcia przetargu ] |
Płatki owsiane | 3 szt. / 1,5 kg |
Kawa zbożowa rozpuszczalna | 2 szt. / 0,4 kg |
Mleko UHT | 7 sz. / 7 l |
Ser podpuszczkowy dojrzewający | 3 szt. /1,2 kg |
Szynka wieprzowa mielona | 5 szt. / 1,5 kg |
Szynka drobiowa | 5 szt. /1,5 kg |
Pasztet wieprzowy | 4 szt. /0,64 kg |
Szprot w oleju | 5 szt. /0,85 kg |
Cukier biały | 4 szt. / 4 kg |
Miód nektarowy wielokwiatowy | 2 szt. /0,8 kg |
Olej rzepakowy | 4 szt. /4 l |
Fasolka po bretońsku | 4 szt. / 2 kg |
dalej OPL przekaże powyższe artykuły spożywcze, zgodnie z wcześniejszymi postanowieniami –NIEODPŁATNIE osobom zakwalifikowanym do programu w terminie do 30.09.2025
OPL nie mogą przekazywać artykułów spożywczych do innych OPL ani żadnych innych podmiotów w celu dalszej dystrybucji. Nadwyżkę należy zwrócić do OPR.
PLIKI DO POBRANIA:
PACZKI ZYWNOŚCIOWE – zasady dystrybucji do osób potrzebujących
ZASADA NR 1: PACZKA TO minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych
- Zestaw roczny dla 1 osoby = 39, 6 kg.
- Minimalny zestaw roczny dla 1 osoby to 80 % całkowitej ilości tj. 31 kg.
W przypadku rodzin z dziećmi [do 18 r.ż.] oraz osób starszych [powyżej 65 r.ż.] dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.
ZASADA NR 2: wydawanie paczek wyłącznie w pomieszczeniach, którymi dysponuje OPL i/lub dostarczania artykułów spożywczych do miejsc zamieszkania osób najbardziej potrzebujących;
ZASADA NR 3: organizowania wydawania paczek , w taki sposób, aby osoby najbardziej potrzebujące nie były narażone na stygmatyzację, np. poprzez zapewnienie odpowiedniego zaplecza lokalowego przystosowanego do danej formy dystrybucji. W przypadku wydawania paczek żywnościowych, wydawanie to powinno odbywać się w wydzielonych pomieszczeniach, a nie ze środków transportu;
ZASADA NR 4: informowania o terminach wydawania żywności, w taki sposób, aby osoby najbardziej potrzebujące nie były narażone na stygmatyzację;
ZASADA NR 5: prowadzenia dystrybucji żywności zgodnie z zasadą:
- n+1 – dla sera podpuszczkowego dojrzewającego,
- n+2 – dla mąki pszennej, mleka UHT i herbatników maślanych,
- n+3 – dla pozostałych artykułów spożywczych,
ZASADA NR 6: prowadzenia dokumentacji potwierdzającej wydawanie artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych, zawierającej co najmniej informacje określone w załączniku nr 3 do Wytycznych (sporządzanej odrębnie dla odbiorców końcowych ujętych w danym skierowaniu), z uwzględnieniem wymagań dotyczących składu paczek żywnościowych,
ZASADA NR 7: zapobiegać marnotrawieniu żywności poprzez prowadzenie racjonalnej gospodarki magazynowej artykułów spożywczych dostarczonych w ramach realizowanego FEPŻ PP 2024, w tym dystrybucji żywności.
POSIŁKI – zasady dystrybucji do osób potrzebujących
ZASADA NR 1: POSIŁEK dla 1 odbiorcy końcowego oznacza: każdy posiłek (śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek dwudaniowy lub jednodaniowy, podwieczorek, kolacja).
ZASADA NR 2: Dystrybucja artykułów spożywczych w formie posiłków może być prowadzona tylko i wyłącznie w:
- placówkach o charakterze dziennym świadczących pomoc dzieciom,
- placówkach dla osób bezdomnych,
- jadłodajniach.
ZASADA NR 3: Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach)
ZASADA NR 4: organizowania wydawania posiłków, w taki sposób, aby osoby najbardziej potrzebujące nie były narażone na stygmatyzację, np. poprzez zapewnienie odpowiedniego zaplecza lokalowego przystosowanego do danej formy dystrybucji.
ZASADA NR 5: informowania o terminach wydawania żywności, w taki sposób, aby osoby najbardziej potrzebujące nie były narażone na stygmatyzację;
ZASADA NR 6: OPL zobowiązuje się do prowadzenia dokumentacji potwierdzającej wydawanie artykułów spożywczych w ramach posiłków, z uwzględnieniem informacji określonych w załączniku nr 3b do Umowy oraz listę osób korzystających z posiłków, stanowiącą załącznik nr 3c sporządzonej w ujęciu miesięcznym.